Péče o dětské zuby - kterak pravidelné čištění ještě nemusí znamenat kvalitu

Nebuďte jak já, čistěte dětem ty zuby pořádně!

Ač jsem si myslela, že u druhého dítěte přece máme tu péči o zuby celkem zmáknutou, opak byl pravdou. Radovali jsme se z toho, že si David narozdíl od ségry v jeho věku nechá dát do pusy kartáček i bez nějakého zalehávání, a byli jsme v tomto směru docela v klidu. Čištění dvakrát denně svítícím sonickým kartáčkem ale ještě nutně nemusí znamenat správnou techniku. Když jsem si na to příznačně na poslední den roku posvítila čelovkou, zhrozila jsem se, začala panikařit a okamžitě otravovala svým plakáním kamarády zubaře. Ano, na Silvestra večer ????, tímto se, Pájo, znova omlouvám.

Hned dnes díky velké ochotě Stomatologie Dékány ????David obdržel své první čtyři plomby v životě a má jich v tuto chvíli víc než já, ale hezčí - na každé čtyřce jednu. A mně se tak po třech dnech sebeobviňování moc ulevilo. Chodíme ke všem možným specialistům, svého času jsme každý den byli u nějakého doktora, ale návštěvu zubaře, který by mi včas řekl, že čistíme blbě, jsme furt odkládali, i když má první zuby od pěti měsíců a už mu chybí jen pětky.

Vím, že v ordinaci jsou zvyklí na leccos, i my a David už jsme si ostatně prošli celou řadou nepříjemných zákroků, vyšetření, divokých probouzení z narkóz a dalších. Těm se ale většinou nedalo vyhnout, tomuto ano. Kromě pana doktora a dvou sestřiček, kterým se tímto klaním ???? , jsme na něj byli oba s Ondřejem, celkem tedy 5 dospělých. Já jsem držela kolena.

Byla jsem přesvědčená, že svou roli ve zkažených zubech hrálo i obrovské množství nočního umělého mlíka, které jako jediné občas trochu pomáhalo pro usnutí při Davidových poruchách spánku, případně léky v sirupech, ale není to prý pravda. I tak jsme ho ze dne na den zrušili a v noci si teď opět užíváme několikahodinové fáze bdění my i půlka baráku.

Dík, že mi teď všichni napíšete, jak měly vaše děti ve dvou letech děravé zuby, ať si nepřipadám tak blbě! (už skoro nepřipadám, ale stejně to tam trochu furt je). 

Naše jediné předsevzetí do nového roku tedy zní - posviť si na to čelovkou a neflákej čištění, jakož ani preventivní prohlídky (žádné). Uf.