Jednoduchý štrůdl aka závin z jogurtového těsta

Co budeme potřebovat na těsto na štrůdl

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky
  • 250 g másla
  • 1 kelímek bílého jogurtu

Štrůdl/závin z jogurtového těsta - postup

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme v pokojové teplotě povolit. Ideálně rukama zapracujeme mouku a jogurt. Pořádně propracujeme. Následně vyválíme plát, na který klademe náplň, zavineme a pečeme ve vyhřáté troubě na cca 180°C dozlatova. Délka pečení závisí na volbě a množství náplně, proto raději hlídáme. 
 

Tipy na náplň štrůdlu

  • Jablečný štrůdl: jablka, rozinky, vlašské ořechy
  • Tvarohový štrůdl: tvaroh, nastrouhaná kůra z bio citronu, cukr
  • Slaný tofu štrůdl: tofu, rajčata, paprika, rajčatová passata
  • Slaný špenátový štrůdl: špenát, česnek, cibule, sýr
  • Štrůdl se šunkou a sýrem: šunka, sýr, koření, rajatová passata