Oči zblízka

Občas se ptáte, jak vypadají Davidovy oči zblízka. A co je ten bílý povlak. A jestli nejde odstranit a nezačne zase vidět. Nebo si lidi naživo dost myslí, že "to hezčí" oko je zdravé (a pak zjistí, že je to umělá hmota).

Takže oči vypadají asi nějak takto, to bílé je tzv. leukom, projev vážně vývojové vady rohovky. A ne, s největší pravděpodobností vidět nezačne, pokud by měl to štěstí a mohl v budoucnu podstoupit nějaký zákrok (a ten se povedl), maximálně by se mu obraz mohl trochu projasnit, ale to furt není vidění v tom slova smyslu, jako si ho představuje většina z nás. Medicína je mocná, ale zatím bohužel ne všemocná, i když si to spousta lidí myslí.

Mimochodem, ty řeči o tom, že mu určitě jednou někdo zrak "vrátí" a bude řídit tryskáč, moc procesu smíření u rodičů nepomáhají. Snažíme se být realisti a neupínat se na nedosažitelné cíle. Což ale neznamená, že nevyhledáváme tu nejlepší péči a nepokoušíme se dělat maximum pro jeho vývoj. Ale věřit, že se stane zázrak, podle nás není úplně cesta.

 PXL_20210620_155101920