Co vlastně přesně Davidovi je a jak k tomu přišel

Poznat zrakovou vadu u miminka ze začátku nebylo úplně jednoduché. V porodnici první den v podstatě nonstop spal a další dny víčka taky moc neotvíral. I to byl důvod, proč jsem na nějaký problém přišla já sama a pediatr v porodnici byl nejdřív k mé nejistotě dost skeptický. Proto na hodně fotkách novorozený David až zas tak "exoticky" nevypadá.

Ve skutečnosti ale pravé oko prakticky nemá, resp. není vyvinuté - má na jeho místě miniaturní nefunkční vazivovou kuličku s naznačenou zorničkou a atrofovaným zrakovým nervem. Levé oko je taky menší a má na něm špatně vyvinutou rohovku, která je mimo jiné pokryta tzv. leukomem (to je ten zákal) a vidí kulové. Základní diagnóza - mikroftalmus a Petersova anomálie. Vážná vrozená vada zraku, která pravděpodobně vznikla v samém úvodu těhotenství kvůli nějaké doteď neznámé infekci. Někdy mezi 4.-7. týdnem, takže v době, kdy většinou vychází pozitivní těhotenský test.

S touto vadou se narodí v ČR v průměru asi jedno dítě za rok (radši přesně nevím), takže je to docela haluz. Na začátku se samozřejmě neví, s čím vším bude problém spojený, zda bude v pořádku mozek, sluch, další orgány. Na výsledky genetiky třeba čekáme doteď.

Ale tyhle věci se prostě dějí, jen většinová společnost o nich málo slyší. A ne, nevěděli jsme to a všechny screeningy jsme podstoupili. Šance na transplantaci rohovky Davidovi momentálně lékaři v Evropě nedávají, operace by mu mohla ještě víc uškodit.

Ano, medicína je mocná, ale všemocná zatím ne.